Θα έχετε σίγουρα ακούσει για την έλλειψη σε φιάλες αίμα που υπάρχει στη χώρα μας, ειδικά τους θερινούς μήνες που οι ανάγκες δυστυχώς πολλαπλασιάζονται. Η Ελληνική Mensa στηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία και μετά από σχετική πρωτοβουλία του μέλους μας Αντώνη Φαντάκη απέκτησε μια τράπεζα αίματος με την οποία τα μέλη μας μπορούν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Μπορείτε να επισκεφτείτε οποιαδήποτε μονάδα αιμοδοσίας θέλετε, να δώσετε αίμα και να δηλώσετε πως δίνετε το αίμα για την Ελληνική Mensa ( Αρ. Μητρώου 10001-ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη). Έτσι, προσφέρουμε ζωή σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και πιστώνονται μονάδες αίματος στην Ελληνική Mensa, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που -ο μη γένοιτο- χρειαστούν από κάποιο μέλος μας ή συγγενή μέχρι 2ου βαθμού.
Με το μήνυμα αυτό ενημερώνουμε τόσο τα μέλη μας που ήδη είναι αιμοδότες, όσο και τα μέλη που ενδιαφέρονται να προσφέρουν αίμα, ώστε να μπορούμε στο μέλλον να βοηθηθούμε όλοι μας από την πρωτοβουλία αυτή. Άλλωστε, η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι απλή, προσφέρει την ικανοποίηση της κοινωνικής προσφοράς και αποτελεί και έναν τρόπο δωρεάν εξέτασης για μερικά σοβαρά νοσήματα.
Έχοντας συγκεντρώσει ορισμένες φιάλες στο όνομά μας, μπορείτε να απευθύνεστε στο ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε αίμα που υπάρχουν από την τράπεζά μας.
Απάντηση στην κρίση και τον ανθρώπινο πόνο μπορεί να αποτελεί μόνο η Αλληλεγγύη. Ας βοηθήσουμε όλοι ο ένας τον άλλον!
Χρήσιμες Πληροφορίες και Συχνές Ερωτήσεις για την Αιμοδοσία
Πριν την αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας στην οποία προσέρχεται.
Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως επιλογή του αιμοδότη και περιλαμβάνει κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο:
Λήψη συντόμου ιατρικού ιστορικού και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου που αποβλέπει στην αποκάλυψη παθήσεων οι οποίες συνιστούν απαγόρευση ή αντεδειξη για τη λήψη αίματος. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται με τη συνεργασία του αιμοδότη και υπογράφεται από αυτόν.
Σύντομη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την εκτίμηση της γενικής κατάστασης και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος του αιμοδότη. Ο σφυγμός πρέπει να είναι ρυθμικός και οι σφύξεις 50-110 / λεπτό και η αρτηριακή πίεση, συστολική μεταξύ 95-180 mmHg και η διαστολική 50-100 mmHg.
Προσδιορισμό της αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη του υποψήφιου.
Οι διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη της εθελοντικής Αιμοδοσίας, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης (450 ml) από τα 5 κιλά που διαθέτει ο κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα, αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα του αίματος αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα περίπου μήνα.
Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοληψία πριν περάσουν 2 μήνες από την προηγούμενη δωρεά αίματος.
Η αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζεται ο ασθενής.
Μετά την αιμοληψία, στην τράπεζα αίματος γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν απαραιτήτως:
Προσδιορισμό ομάδων αίματος των συστημάτων ΑΒΟ και Ρέζους.
Δοκιμασίες για την πρόληψη λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται με το αίμα:
1. Έλεγχος για σύφιλη. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, γίνεται επιβεβαίωση με εξειδικευμένη μέθοδο.
2. Έλεγχος για το αντιγόνο κατά της ηπατίτιδας Β.
3. Έλεγχος για το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας C.
4. Έλεγχος για το αντίσωμα κατά του ιού ΗIV που προκαλεί το ΑIDS.
Ο έλεγχος γίνεται με αντιδραστήρια και μεθόδους μεγάλης ευαιθησίας και ειδικότητας. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, γίνεται επιβεβαίωση σε δεύτερο νέο δείγμα αίματος με εξειδικευμένη μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, το αίμα αχρηστεύεται και ο αιμοδότης ενημερώνεται κατάλληλα από τον αρμόδιο γιατρό της αιμοδοσίας, δέχεται ιατρική συμβουλή και ψυχοκοινωνική στήριξη. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε αυστηρά πλαίσια δεοντολογίας και τήρησης του απορρήτου.
Επιτρέπεται να έχω φάει πριν την αιμοδοσία;
Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλεται, αφού δεν θα μπρέσεις να αιμοδοτήσεις εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες. Επίσης θα ήταν καλό να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών (όχι αλοολούχων) τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.
Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα
Μπορώ να δώσω αίμα εάν είμαι έγκυος ;
Όχι. Οι έγκυες καθώς και οι μητέρες που θηλάζουν, δεν πρέπει να δίνουν αίμα(ισχύει για όλη της περίοδο του θηλασμού). Μπορούν να αιμοδοτήσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Πόση ώρα διαρκεί η αιμοδοσία;
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς και το χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά.
Τι γίνεται εάν έχω χαμηλό σίδηρο;
Εάν έχεις σιδηροπενία, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να διερευνηθεί η αιτία. Μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παράλληλα έχεις και αναιμία τότε δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Συχνές αιμοδοσίες μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα σιδηροπενία.
Πονάει εάν κανείς δίνει αίμα;
Όχι. Το απλό τρύπημα του δακτύλου για τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης και η είσοδος της βελόνης κατά την αιμοδοσία μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη στιγμή μια ελαφρά ενόχληση, η οποία δεν παραμένει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Πόσο αίμα δίνω στην αιμοδοσία, και σε πόσο χρόνο ο οργανισμός μου θα αναπληρώσει το αίμα που έδωσα;
Θα δώσεις περίπου 450 ml αίματος. Ο ανθρώπινο οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αίματος(πλάσμα) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αναπληρώνονται από τον μυελό των οστών μέσα στις επόμενες τρείς με τέσσερεις ημέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται περίπου μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες.
Τι θα γίνει εάν αισθανθώ ζαλάδα ή λιποθυμήσω;
Εάν αισθανθείς ελαφριά ζάλη , ξάπλωσε κάτω ή καθιστός με το κεφάλι στα γόνατα. Στην σπάνια περίπτωση που θα αισθανθείς ότι λιποθυμάς, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου σε υψηλότερο σημείο. Μην αγχώνεσαι και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για λίγο διάστημα. Συνήθως μετά από λίγα λεπτά τα συμπτώματα υποχωρούν.
Τι να κάνω εάν το χέρι μου αιμορραγήσει ή μελανιάσει;
Στην περίπτωση που παρατηρήσεις ότι το σημείο από όπου σου πήραν αίμα αιμορραγεί, σήκωσε το χέρι σου ψηλά και πίεσε δυνατά το σημείο που αιμορραγεί μέχρι να σταματήσει. Εάν ανησυχείς για την εμφάνιση μελανιάς στο χέρι από το οποίο έδωσες αίμα, επικοινώνησε με τον ιατρό της αιμοδοσίας. Θα υπάρχει πάντα δίπλα σου μία νοσηλεύτρια/της που θα σε προσέχει.
Σε πόσο χρόνο μετά την αιμοδοσία μπορώ να αρχίσω τις συνήθεις δραστηριότητες μου;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες αμέσως μετά την αιμοδοσία. Παρόλα αυτά είναι καλύτερα να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να φας τη φρυγανιά που σου προσφέρουμε και να πιείς την πορτοκαλάδα. Καλό είναι επίσης τις επόμενες τέσσερεις ώρες να καταναλώσεις άφθονα υγρά όπως επίσης και να αποφύγεις βαριές χειρωνακτικές εργασίες.
Για πόσο χρόνο μπορεί να αποθηκευτεί το αίμα;
Τα συμπυκνωμένα ερυθρά μπορούν να αποθηκευτούν για χρονικό διάστημα μέχρι 35 ή 42 ημέρες. Άλλα προϊόντα έχουν μικρότερο χρόνο αποθήκευσης