Hellenic MENSA

ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (S.I.G.)

Puzzles (Γρίφων Λογικής)

Puzzles (Γρίφων Λογικής)

Ένα S.I.G. για τους λάτρεις των sudoku, kakuro, hitori και κάθε λογής logic puzzle. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη γρίφων, από απλούς που λύνονται σε δευτερόλεπτα μέχρι... άλυτους! Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη, μολύβι και ...υπομονή.

Η Ελληνική Mensa είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων (World Puzzle Federation). Κάθε χρόνο, οργανώνει διαγωνισμούς και πρωταθλήματα γρίφων λογικής και sudoku και μέσω προκριματικών επιλέγει τους κορυφαίους παίκτες που απαρτίζουν την εθνική ομάδα και συμμετέχουν με τα χρώματα της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γρίφων και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sudoku που διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Σκάκι

Σκάκι

Ένα S.I.G. για τους λάτρεις του σκακιού. Όσοι θέλετε να μάθετε το παιχνίδι, στρατηγικές και όσοι θέλετε να γίνεται καλύτεροι, είστε καλοδεχούμενοι.

Οι κανόνες του σκακιού τόσο για ένα φιλικό παιχνίδι όσο και για αγώνες.

Εικαστικών – Πολιτιστικών εκδηλώσεων

Εικαστικών–Πολιτιστικών εκδηλώσεων

Σκοπός του S.I.G. είναι η επαφή με τα εικαστικά – θεατρικά δρώμενα, που καταγράφουν το χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και να προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτου επαγγελματικής ενασχόλησης και ηλικίας, να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης και της δημιουργικότητάς του.

Περιλαμβάνει επισκέψεις σε εικαστικές εκθέσεις και μουσεία, παραστάσεις (θέατρο, χορό, μιούζικαλ) και συναυλίες. Επίσης, τη διοργάνωση σειρών διαλέξεων από εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και καλλιτέχνες – δημιουργούς, έτσι ώστε να μας προσφέρουν τις γνώσεις τους.

Κλασική Μουσική

Κλασική Μουσική

Ένα S.I.G. για όσους ενδιαφέρονται για την Κλασική Μουσική και την ανταλλαγή απόψεων γύρω από αυτήν.

Φωτογραφία

Φωτογραφία

Ένα S.I.G. για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Θεωρία, τεχνικές και όχι μόνο... Ετοιμαστείτε για εξορμήσεις για να δούμε και στην πράξη όσα μάθαμε.

Επικαιρότητα

Επικαιρότητα

Το S.I.G. της Επικαιρότητας, ξεκίνησε το 1998 και το δικτυακό περιοδικό, τον Οκτώβριο 2001.

Σκοπός του υπήρξε η διατήρηση της συνοχής στην Ελληνική Mensa τα χρόνια που είχαμε λίγα μέλη, αλλά και η δυνατότητα στα νέα μέλη να γνωριστούν με τα παλαιότερα, να ξεθαρρέψουν και να αναλάβουν πόστα σημαντικά όπως στο συμβούλιο ή σχετικά με το έντυπο τεύχος του περιοδικού μας.

Ένα S.I.G. ανοιχτό για όλους όσους παρακολουθούν, άμεσα ή έμμεσα, τα νέα, επίσημα ή ανεπίσημα, ευρύτερου ή στενότερου ή ακόμα και προσωπικού ενδιαφέροντος.

Συναντήσεις γίνονται ορισμένες Πέμπτες ή Κυριακές ανάλογα με προηγηθείσα ανακοίνωση. Είναι πάντα ανοιχτές και μπορούμε να ερχόμαστε και με φίλους μας!!!

Φιλοσοφία

Φιλοσοφία

Την 7η Νοεμβρίου 2013, 100 χρόνια από τη γέννηση του Albert Camus, ξεκινήσαμε μια ομάδα που εστιάζει σε φιλοσοφικές έννοιες. Ο καθένας έρχεται με τις απόψεις του, τη θεώρηση του, τις επιρροές του και κουβεντιάζουμε επάνω σε ιδέες. Δεν κάνουμε κουβέντα επάνω σε φιλοσόφους αλλά διαλεκτική επάνω σε απόψεις... Καλώς ήρθατε!

Φυσική/Μαθηματικά

Φυσική/Μαθηματικά

Ένα S.I.G. σχετικά με ζητήματα των κορυφαίων Θετικών Επιστημών. Εξελίξεις, προβλήματα και προβληματισμοί.

Αστρονομίας

Αστρονομία

Σκοπός του S.I.G. είναι η παροχή πληροφοριών στα γενικότερα αστρονομικά θέματα, η ανταλλαγή απόψεων στον παρατηρησιακό τομέα – αστροπαρατήρηση, αστροφωτογραφία – μεταξύ των μελών μας σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, η συμμετοχή σε ομιλίες διακεκριμένων αστρονόμων και αστροφυσικών και εξορμήσεις με τηλεσκόπια.

Καριέρας

Καριέρα – Επαγγελματική Ανάπτυξη

Σκοπός του S.I.G. είναι, φυσικά, δράσεις που βοηθούν τα μέλη μας στη σταδιοδρομία τους και την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Πέρα από τις παρελθούσες δράσεις με θέμα τη δημιουργία επαγγελματικής εικόνας (Βιογραφικό, Δικτυακή παρουσία, κλπ) και την οργάνωση ομιλιών καταξιωμένων επαγγελματιών, είναι η δημιουργία ενός επαγγελματικού δικτύου των μελών, στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο μέλη μας που αναζητούν εργασία ή επιθυμούν να κάνουν μια αλλαγή στην καριέρα τους όσο και μέλη μας που ήδη εργάζονται σε εταιρείες και έχουν υπ' όψιν τους ευκαιρίες απασχόλησης.

Σκοπός είναι επίσης να διευρυνθεί το δίκτυο προώθησης των μελών μας μέσω σχέσεων με φορείς Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων καθώς και η καλλιέργεια του επαγγελματισμού σε υψηλό επίπεδο μέσω συνεργασιών με φορείς και επαγγελματίες του χώρου (CV verification, coaching, mindfulness-based stress reduction, entrepreneurship, multi-level attention development, τεχνικές εκφοράς λόγου, mentoring, συμβουλευτική κλπ).

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να προάγουμε την ευφυΐα και το ταλέντο και να ωφελήσουμε τα μέλη μας και την κοινωνία.

~.~.~

1. Συμβουλές καριέρας: Ατομικά για κάθε μέλος προτάσεις για την καριέρα του και Ομαδικά αναλύοντας TIPS (Training for Intervention ProcedureS)

2. Σεμινάρια: Συνέντευξης στο οποίο θα αναδειχθούν βήματα και συμβουλές για να μπορέσει κάποιος να δώσει μια σωστή συνέντευξη.
• Βιογραφικού • Γλώσσα του σώματος • Workout συνεντεύξεων

3. Τεστ Ικανοτήτων: Θα δίνονται τεστ με τα οποία θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει που έχει ταλέντο. Test επαγγελματικού προσανατολισμού.

Προσωπική ανάπτυξη

Προσωπική ανάπτυξη

Στο S.I.G. αυτό τι θα κάνουμε; Θα μελετάμε θέματα που έχουν σχέση με τις 4 κολόνες της ζωής: υγεία, σχέσεις, χρήματα (εργασία) και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Πώς; Θα μελετάμε και θα συζητάμε κάποιο βιβλίο, θα βλέπουμε ταινίες/Ντοκιμαντέρ, θα κάνουμε webinars και θα πηγαίνουμε σε σεμινάρια και εκδηλώσεις που έχουν σχέση με όλα αυτά.

Δεν θα είναι μόνο θεωρητική μελέτη. Θα είναι πρακτική εφαρμογή πάνω στην ζωή! Θα βάλουμε πραγματικούς στόχους πάνω στους όποιους θα δουλεύουμε, και θα συζητάμε για την πρόοδο μας, η θα ψάχνουμε μαζί λύσεις για κάποιο εμπόδιο συναντήσει ο καθένας μας.

Παιδεία

Παιδεία

Ο στόχος αυτού του S.I.G. είναι να φωτίσει (από διάφορες πλευρές), το πρόβλημα της παιδείας, στην σύγχρονη Ελλάδα. Με την λέξη "παιδεία", δεν εννοούμε μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα γαλλικά και το πιάνο. Για μας, παιδεία είναι κάτι γενικότερο, κάτι μεγαλύτερο από αυτά. Η παιδεία κρύβεται σε μικρά πράγματα, καθημερινά. Παιδεία είναι να βοηθάς τον συνάνθρωπο, να μην κλέβεις την εφορεία, να μην περνάς με κόκκινο το φανάρι, να μην παρκάρεις το αμάξι σου όπου να 'ναι αδιαφορώντας, να κόβεις απόδειξη (όπως οφείλεις) κ.α.

Ποίηση

Ποίηση

Χώρος στον οποίο τα μέλη μπορούν να δημοσιεύουν κείμενα, φωτογραφίες και εκδηλώσεις σχετικές με την τέχνη της ποίησης, ποιητές και ποιητικά έργα.

Πληροφορική

Πληροφορική

Το S.I.G. που ασχολείται με την τεχνολογία, τους υπολογιστές, το διαδίκτυο, τις τελευταίες εξελίξεις πάνω σε αυτά! Ανταλλαγή γνώσεων για όσους γνωρίζουν, αλλά και εκμάθηση βασικών όρων και λειτουργιών για όσους θέλουν να μάθουν!

Ιατρική/Γενετική

Ιατρική/Γενετική

Ένα S.I.G. για τις εξελίξεις και τα νέα στον τομέα υγείας και βιολογικών επιστημών, έως και συμβουλές για προβλήματα υγείας.

Ποδήλατο

Ποδήλατο

Η ομάδα ποδηλάτου σε πρώτη φάση, συμμετέχει σε ποδηλατικές δραστηριότητες της Αθήνας και όταν θα έχουμε περισσότερα μέλη, μπορούμε να διοργανώνουμε και δικές μας βόλτες, εξ' ίσου φιλόξενες προς τους φίλους που κάναμε στις πιο πάνω Αθηναϊκές ποδηλατοβόλτες.
Φυσικά όσοι μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπορούν να γίνουν μέλη της ομάδας ή και αν χρειαστεί να φτιάξουν τοπικές ομάδες.

Επιτραπέζια Παιχνίδια – Escape Rooms

Σκοπός του S.I.G. είναι να φέρει σε επαφή ανθρώπους που διασκεδάζουν παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια και να προσφέρει την ευκαιρία στα μέλη του να ψυχαγωγηθούν μέσα από τη συμμετοχή σε "δωμάτια απόδρασης".

Μπριτζ (Bridge)

Ένα S.I.G. που απευθύνεται κυρίως στα μέλη που ενδιαφέρονται να μάθουν Bridge ή που θέλουν να βελτιωθούν ώστε να συμμετέχουν στο μέλλον σε αγώνες. Το Bridge είναι αναγνωρισμένο πνευματικό άθλημα όπως το σκάκι.

Στον ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (Ε.Ο.Μ.) μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για το Bridge στην Ελλάδα και πολλά άλλα χρήσιμα.

Άσκηση και Υγεία

Διαφόρων επιπέδων δυσκολίας πεζοπορικές διαδρομές με στόχο την εκγύμναση αλλά και την ξενάγηση σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Συναντήσεις των μελών για συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν την υγεία και τον αθλητισμό.

Πινγκ-Πονγκ

Το S.I.G. Πινγκ Πονγκ δημιουργήθηκε με σκοπό την γνωριμία και προαγωγή του αθλήματος στους κόλπους της Mensa Ελλάδος. Συμμετέχοντες σε αυτήν την ομάδα θα μπορούν να είναι όλα τα μέλη της Mensa (ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης ή άλλων περιορισμών) που θέλουν να αθληθούν παίζοντας ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αθλήματα στη γη. Οι συναντήσεις της ομάδας που θα έχουν συχνότητα τουλάχιστον μία φορά το μήνα εκτός από χαρακτήρα παιχνιδιού θα έχουν και προπονητικά στοιχεία αφού επιδίωξη μας είναι όχι μόνο να διασκεδάσουμε αλλά και να βελτιωθούμε στο τόσο προσιτό αλλά συνάμα αρκετά δύσκολο πινγκ πονγκ. Βασικός στόχος είναι η διοργάνωση Τουρνουά για όλους στις αρχές του καλοκαιριού που θα θέλαμε να γίνει άλλος ένας θεσμός που θα ενώνει διαχρονικά τους Μενσανούς.

Χορός

Υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την ευτυχία, και ο χορός είναι ένας από αυτούς! Σε αυτό το S.I.G. όλα περιστρέφονται γύρω από τον χορό, με μεγαλύτερη έμφαση στα είδη χορού που χορεύονται σε Latin Party (Salsa, Bachata, Kizomba, ChaCha και κάποια Animation όπως συνηθίζουμε στον χώρο του Latin να λέμε τα ομαδικά, γνωστά συνήθως ως Tumbao). Φυσικά, θα ασχοληθούμε και με άλλα είδη χορού, όπως Rumba, Tango, Rock'n'Roll, Disco, Argentine Tango και οτιδήποτε άλλο πιστεύουμε ότι μπορείτε να συναντήσετε σε κάποιο πάρτι. Στην παρέα μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάθε εβδομάδα μάθημα χορού με βασικά βήματα και φιγούρες και εξάσκηση σε διάφορα Latin Party που θα διοργανώνουμε.

Κινηματογράφος

Το S.I.G. Κινηματογράφου έχει ως κύριο αντικείμενο τη οργάνωση βραδιών κινηματογράφου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθεί σχολιασμός και συζήτηση με τα μέλη μας. Θα επιδιώκεται να αναλαμβάνει ένα μέλος, με σχετική κατάρτιση, επαγγελματική ή μη, να μας ενημερώνει σχετικά με την ταινία, ώστε να δημιουργείται το έρεισμα για τη δημιουργία διαλόγου και ανταλλαγή απόψεων.

Τεχνολογίας - Καινοτόμων Εφαρμογών

Τα πάντα γύρω από τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους. Πρόκειται για μια ομάδα πάνω σε καινοτομικές ιδέες κάθε είδους, με έμφαση όμως σε δύο κυρίως πυλώνες:
1) στο διαδίκτυο (internet marketing, web designing, video games κλπ) και
2) στους αυτοματισμούς κάθε είδους (εφαρμογές ρομποτικής, συστήματα αυτομάτου ελέγχου, έξυπνες συσκευές κλπ).

Από εκεί και πέρα θα επεκταθούμε και σε διάφορες άλλες καινοτόμες ιδέες (περίεργα ρούχα, έξυπνα εργαλεία, χρήσιμες θήκες κλπ). Οτιδήποτε όμορφο, έξυπνο, χρήσιμο, πρακτικό αλλά και φθηνό!

Σκοποί μας είναι η παρουσίαση τέτοιων ιδεών όπως και ιδεών οι οποίες έχουν παραστεί σε συνέδρια επιχειρηματικότητας, διεθνείς εκθέσεις και οργανισμούς αλλά και η επαφή με αυτές (πχ ISPO, ISPO China, OpenCoffee). Ακόμη είναι η διοργάνωση ημερίδων, διαγωνισμών, online κουίζ. Επίσης η ανακοίνωση διαφόρων projects για την υλοποίηση συγκεκριμένων ιδεών, εφαρμογών ή κατασκευών για τα οποία θα ζητούνται συγκεκριμένα tasks από άτομα εντός και εκτός της MENSA.

Τέλος οποιαδήποτε περαιτέρω ιδέα θα είναι αποδεκτή από τα μέλη ή project να το συζητήσουμε προς υλοποίηση. Απλά φανταστείτε...
Και να θυμάστε: Πάντα σε ό,τι και να σκεφτείτε, λάβετε υπόψιν σας αν είναι υλοποιήσιμο και τι κόστος έχει. Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη εμπειρία και ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Mensa Greek Expats

Μια ομάδα που διατηρεί τους δεσμούς της Ελληνικής Mensa με τους απανταχού Έλληνες Μενσανούς!

Μια νέα ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος (S.I.G.) κάνει τα πρώτα της δειλά βήματα θέλοντας να ενώσει τους ανθρώπους της Mensa όπως και εσύ που αποφάσισαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, σπουδές ή εργασία, να μετοικήσουν στο εξωτερικό. Σε αυτό σου το νέο ταξίδι μπορείς να συνεχίσεις να έχεις συνοδοιπόρους τα μέλη της Ελληνικής Mensa, να επικοινωνείς και να συμμετέχεις σε δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
Μιας και βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ο αρχικός και βασικός μας στόχος είναι να κρατηθεί η επαφή με την Ελληνική Mensa αλλά και μεταξύ μας και να ανοίξει ένας διάλογος για τον τρόπο που μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε στην Mensa τόσο στην Ελλάδα όσο και στον νέο τόπο διαμονής μας, προσωρινό ή μόνιμο.
Μέσα από αυτή την επαφή και ζύμωση Έλληνες της Mensa που διαμένουν στην ίδια χώρα θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να λαμβάνουν μέρος σε δράσεις της τοπικής National Mensa, αλλά και να συμμετέχουν σε δράσεις της Ελληνικής Mensa όταν βρίσκονται στην Ελλάδα.
Επίσης οι Έλληνες Μενσανοί θα μπορέσουν να αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας τους στο εξωτερικό και να αποτελέσουν έναν υγιή δίαυλο επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσης μεταξύ της Ελληνικής Mensa και της χώρας διαμονής τους.

Εκπαίδευσης Ενηλίκων

Ως Εκπαίδευση Ενηλίκων ορίζονται όλες οι μορφές μάθησης που λαμβάνουν οι ενήλικοι αφότου έχουν τελειώσει την αρχική τους εκπαίδευση και κατάρτιση όσο και αν έχει κρατήσει αυτή.

Ψυχολογίας

Ήταν σκέψη, γίνεται πράξη! Στο πλαίσιο του S.I.G. μας, δημιουργείται για πρώτη φορά μια ομάδα προσωπικής ανάπτυξης για τα ενήλικα μέλη μας, και με μεγάλη χαρά προσκαλείστε άπαντες να συμμετέχετε!

Στόχος της ομάδας είναι η ανταλλαγή σκέψεων, βιωμάτων και εμπειριών αλλά και -μέσω αυτών- η διαπραγμάτευση και η βελτίωση καθημερινών ζητημάτων που απασχολούν τον καθένα (άγχος, στρες, διαπροσωπικές συνδιαλλαγές, θυμός, θλίψη, κ.α.) σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον που, με τη συνεισφορά όλης της ομάδας, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μοτίβων διαχείρισής τους αλλά και μιας καθολικά πιο δημιουργικής και αποτελεσματικής στάσης και στη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του καθενός ξεχωριστά.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ρόλους, παιχνίδια, σωματική έκφραση, αυτοσχεδιασμό, φαντασία, τέχνη, κ.λπ., αλλά και μέσα από την ουσιαστική επικοινωνία και ανατροφοδότηση μεταξύ των μελών της ομάδας.

Επιχειρηματικότητας

Το S.I.G. Επιχειρηματικότητας έχει ως αντικείμενο τη γέννηση και βελτίωση επιχειρηματικών πλάνων και ιδεών, την αλληλοβοήθεια σε θέματα επιχειρηματικότητας και τη συνεργασία ως προς την υλοποίηση αυτών.
Αξιοποιώντας το χάρισμα που διαθέτουμε, οραματιζόμαστε και δρούμε ώστε να πετύχουμε επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά.

Vegans & Vegetarians

Το S.I.G. Χορτοφάγων (Vegetarian) και Απόλυτα Χορτοφάγων (Vegan) απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για έναν υγιεινό και οικολογικό τρόπο ζωής προς όφελος των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτό το S.I.G. θέλουμε να ενισχυθεί η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων του ιδίου τρόπου ζωής και να μοιραστούμε γνώμες και πληροφορίες σχετικά με τον αποκλεισμό προϊόντων με ζωικά συστατικά.

Dungeons & Dragons

Το επιτραπέζιο Dungeons and Dragons (D&D) είναι ένα παιχνίδι ρόλων και φαντασίας, στο οποίο κάθε συμμετέχων δημιουργεί μια ιστορία και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες παίζουν μέσα σε αυτήν. Αυτό επιτρέπει στους παίκτες να αναπτύξουν problem solving skils και τις συγγραφικές τους ικανότητες.

Βελάκια (Darts)

Σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας είναι η εκμάθηση του αθλήματος έχοντας ως κύριο σκοπό τη διασκέδαση.

Μπιρίμπας

Σκοπός του S.I.G. είναι η διοργάνωση συναντήσεων, στις οποίες μέλη της MENSA και μη, παίζουν μπιρίμπα!

Πόκερ (Poker)

Ένα S.I.G. για τους λάτρεις του Poker!

Νεμεάδα

Το SIG Νεμεάδα εμπνεύστηκε από την επίσκεψή μας στη Νεμέα της 8ης Νοεμβρίου 2015 και τη μοναδική συνάντηση με τον αρχαιολόγο φιλέλληνα Δρ. Στέφανο Μίλλερ, αναβιωτή των αρχαίων Νέμεων αγώνων.

Δική μας επιδίωξη είναι να συνεισφέρουμε με τη συμμετοχή μας στους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στην ιερή αρχαία γη της Ελλάδας και αναβιώνουν το Πνεύμα του Ολυμπισμού, ζωντανεύοντας αυθεντικές αρχαίες αθλητικές συνήθειες στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας.

Οι σύγχρονοι αθλητές αγωνίζονται ξυπόλυτοι με χλαμύδες, καταταγμένοι κατά ηλικία (από 8 και άνω, χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας) και φύλο σε ομάδες των δώδεκα ατόμων.
Μπαίνουν στο αυθεντικό στάδιο του 330 π.Χ. μέσα από τη μήκους 36 μέτρων αρχαία στοά, με τον κήρυκα να καλεί έξω τους αθλητές έναν - έναν ονομαστικά.
Η εκκίνηση του αγώνα ταχύτητας των 100 (στην πραγματικότητα 90) μέτρων δίνεται στην αρχαία λίθινη αφετηρία μέσω της ύσπληγας, του αρχαίου του μηχανισμού εκκίνησης που ξαναδημιουργήθηκε πρόσφατα, του οποίου η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στον καταπέλτη του 4ου αιώνα π.Χ.
Αυτοί που θα ξεκινήσουν πρόωρα, θα ραβδιστούν δημόσια από τους κριτές, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα!

Ο μεγάλος αγώνας "Βήματα του Ηρακλή" περιλαμβάνει διαδρομή μήκους 7,5 χιλιομέτρων και είναι εμπνευσμένος από τον 1ο των 12 άθλων του Ηρακλή. Ο άθλος ήταν να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας, του οποίου το δέρμα ήταν αδιαπέραστο. Ο Ηρακλής αναγκάστηκε να παλέψει μαζί του σώμα με σώμα και το έπνιξε. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι ορμητήριο του Ηρακλή κατά του λιονταριού ήταν οι Κλεωνές.

Οι σύγχρονοι αθλητές ξεκινούν από τον αρχαίο Ναό του Ηρακλέους στις Κλεωνές, όπου δίνουν τον όρκο των Αγώνων και καταλήγουν θριαμβευτικά – όπως και ο Ηρακλής – στη Νεμέα, μέσα στο αρχαίο Στάδιο της Νεμέας. Σημειώνεται οτι εδώ επιτρέπεται η χρήση παπουτσιών έως την είσοδο του αρχαίου Σταδίου.
Οι νικητές κάθε σειράς τιμούνται με μια ταινία γύρω από το κεφάλι και ένα κλαδί φοινικιάς, όπως στην αρχαιότητα. Στο τέλος της ημέρας όλοι οι νικητές θα στεφανωθούν με αγριοσέλινο, όπως συνέβαινε στους Νέμεους Αγώνες πριν από 2300 χρόνια και πλέον.

Σύλλογος Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων
https://nemeangames.org


Αν είσαι ενεργό μέλος της Ελληνικής Mensa και ενδιαφέρεσαι να δημιουργήσεις ένα καινούργιο S.I.G. απευθύνσου στο Δ.Σ. για να μάθεις τις προϋποθέσεις.

Πληρωμή μέσω PayPal:


Πληρωμή μέσω Τραπέζης:
Λογαριασμός: "Ελληνική Mensa"

ALPHA BANK  Αρ.Λογ. :  213002320001485
IBAN: GR64 0140 2130 2130 0232 0001 485
BIC (ΚΩΔ SWIFT) : CRBAGRAAXXX

Πληροφορίες Συνδρομής

Beta version (Ο ιστότοπος βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, για οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ή προβλήματα επικοινωνήστε με τον webmaster)


Βρίσκεστε εδώ: Κεντρική